Information om Zelsy

Hur det fungerar

Hur Zelsy fungerar

Här hittar du information om hur Zelsy Marknadsplats fungerar.

Gå med i Zelsy Marknadsplats

Det enda som krävs för att du ska kunna använda Zelsy är att du skapar ett konto och går med i marknadsplatsen. Du kan registrera dig med ditt konto på Facebook eller Google, alternativt registrera dig med e-post. Att gå med i Zelsy är självklart helt kostnadsfritt.


Köpa och Sälja på Zelsy

När du har skapat ett konto på Zelsy och loggat in på ditt konto, så behöver du gå in på Inställningar > Betalningar och konfigurera dina utbetalningsinställningar för att kunna ta emot betalningar som Säljare. Du väljer själv om du vill ta emot betalningar till ditt bankkonto (med hjälp av Stripe) eller om du vill ta emot betalningar via PayPal. Det är möjligt att konfigurera båda betallösningar. OBS!! För närvarande stödjer vi endast Stripe. När du är färdig med att konfigurera dina utbetalningsinställningar är du redo att börja annonsera och sälja second hand kläder och accessoarer.

Vad är IBAN och vart hittar jag det?

Som nämnt ovan behöver Säljare konfigurera sina utbetalningsinställningar (Inställningar > Betalningar) för att kunna ta emot pengar. I de flesta länder i Europa behöver man inkludera sitt IBAN-nummer för att kunna ta emot pengar. Du hittar oftast ditt bankkontos IBAN-nummer i internetbanken under Kontoinformation/Kontovillkor.

Svenska IBAN-nummer brukar vara i följande format: SE1230000000000123456789

Hur köper jag ett föremål?

Att köpa föremål på Zelsy är väldigt enkelt. Om du har hittat ett föremål som du vill köpa så besöker du annonsen och klickar på "Köp". Du kan sedan skicka ett valfritt meddelande till säljaren. Kryssa sedan för Användarvillkoret. Vilka betalningsmetoder som finns tillgängliga beror på vilken eller vilka betallösning/ar säljaren har konfigurerat.

Stripe har konfigurerats av säljaren om möjligheten att betala direkt med Betalkort finns tillgängligt. Du skriver då in ditt Kortnummer och Leveransadress och klickar sedan på "Fortsätt till betalning". Detta aktiverar en väntande/stående betalning, vilket innebär att du debiteras endast om säljaren accepterar ditt köp. Säljaren behöver acceptera din köpförfrågan inom 3 dagar. Om säljaren avvisar eller inte svarar så sker ingen debitering.

PayPal har konfigurerats av säljaren om möjligheten att checka ut med PayPal finns tillgängligt. Till skillnad från Stripe genomförs betalningen direkt.

Båda betalningsmetoder kommer att finnas tillgängliga om säljaren har konfigurerat båda betallösningar. OBS!! För närvarande stödjer vi endast Stripe.

Hur budar jag på ett föremål?

Vi erbjuder möjligheten för köpare att buda på föremål. Läs mer om Auktion/Budgivning längre ner på denna sida.

Hur säljer jag ett föremål?

Att sälja föremål på Zelsy är lika enkelt som att köpa.

Vill du sälja ett second hand klädesplagg på Zelsy så klickar du på + Sälj på ZelsyDet är helt gratis att skapa annonser på Zelsy, jämfört med många andra marknadsplatser.

Först väljer du Herr eller Dam,  sedan väljer du en passande produktkategori som du önskar att din annons ska tillhöra. När du har valt en produktkategori är det dags att sätta:

1. Annonstitel. Vad vill du att din annons ska heta? Välj t ex: Namnet på tillverkaren + Modellnamn.

2. Pris. Till vilket pris kan du tänka dig sälja ditt föremål för? Sätt ett pris som du kommer känna dig nöjd med, men som du även tror kommer att attrahera köpare.

3. Leveransmetod. Här kan du välja t ex "Frakt" om du vill att en fraktavgift ska tillkomma. Vill du att föremålet ska hämtas så kan du välja "Hämtas". Det är möjligt att välja båda leveransmetoder. OBS! Om föremålet ska hämtas så måste köpet genomföras via Zelsy Marknadsplats. Det är ej tillåtet att försöka kringgå marknadsplatsen och vi kan heller inte garantera din säkerhet utanför plattformen. Zelsy fungerar lika bra på mobila enheter som på desktop vilket innebär att Zelsy kan användas lika enkelt på resande fot som stationärt.

4. Detaljerad beskrivning. En bra annons ska alltid innehålla en beskrivning. Detta för att göra det tydligt för andra gällande vad det är för någonting som du säljer. Här finns även möjligheten att inkludera t ex en YouTube-video i din beskrivning, genom att klistra in länken till videon som sedan bäddas in automatiskt.

5. Utgångsdatum. Du kan bestämma hur länge din annons ska ligga öppen. Efter att utgångsdatumet för annonsen har gått ut kommer annonsen att stängas automatiskt. Stängda annonser kommer inte att visas i normalläget. Du kan ändra utgångsdatumet när som helst under "redigera annons" menyn. Du kan också öppna upp annonsen efter att den har stängts från samma meny, om den fortfarande är aktuell.

6. Bild. Inkludera alltid en bild i din annons för att göra det tydligt för köpare gällande vad det är för någonting som du säljer. Bilder gör det enkelt för potentiella köpare att se föremålets befintliga skick. Skriv gärna ditt namn eller användarnamn på t ex en papperslapp och ha med denna lapp i dina bilder. Detta hjälper köpare att lita på att det du säljer faktiskt är ditt.

Bilderna du laddar upp får endast vara bilder som du själv har tagit och får inte vara stulna från annan person eller plats på internet.

8. Spara annons. Grattis! Nu har din annons skapats.

Auktion / Budgivning

Gör det extra tydligt för köpare att du vill auktionera föremålet genom att skriva *Auktion* framför Annonstiteln. 

När du skapar annonsen måste du ange ett annonspris (lägsta pris 30 kr) och det bör då vara ditt utropspris.

Användare lämnar bud i kommentarsfältet och när budgivningen är klar kontaktar du användaren som vann budgivningen. Du ändrar sedan annonspriset till vinnarens bud och accepterar transaktionen endast av vinnaren.

Avgifter & Betalningar

För att täcka kostnaderna av att driva Zelsy Marknadsplats tar vi en transaktionsavgift på 10%, som dras automatiskt när du säljer ett föremål.

För att hålla vårt community säkert tolererar vi inte transaktioner utanför webbplatsen. Det är förbjudet att sända personlig information, kontaktinformation, e-post mm i meddelanden och du kommer att tas bort från marknadsplatsen om du ertappas göra detta.

Tvister & Återbetalningar

Vid eventuella tvister eller om båda parter kommer överens om att avbryta affären av någon anledning, ska Zelsy kontaktas.

För att Zelsy ska kunna hjälpa till med en återbetalning behöver vi få en bekräftelse från båda parter att detta är accepterat. Transaktionen får inte vara markerad som slutförd i transaktionskonversationen. Säljaren ska också ha fått tillbaka föremålet för att en återbetalning ska vara möjlig.

När en återbetalning har aktiverats får köparen tillbaka sina pengar inom 5-10 arbetsdagar.

Köparen får tillbaka sina pengar minus Zelsy's transaktionsavgift, som inte kan återbetalas.

Zelsy kan inte erbjuda en garanti på att en återbetalning ska vara möjlig.

Så fungerar Zelsy

1. Säljaren skapar en annons och fastställer priset för varan/varorna.

2. Köparen besöker annonsen och klickar på "Köp"-knappen.

3. På följande sida granskar köparen detaljerna i inköpet och matar sedan in sina betalkortsuppgifter. Betalningen sker omedelbart.

4. När betalningen är klar tas köparen till en sida som visar transaktionsuppgifterna. Här står det bland annat att säljaren måste acceptera transaktionen innan pengarna överförs.

5. Säljaren får ett e-postmeddelande om en ny transaktion som måste accepteras. Om transaktionen inte accepteras inom 3 dagar eller före slutdatumet (beroende på vilket som kommer först), avbryts transaktionen och inga pengar överförs. När transaktionen väl är accepterad tas pengarna från köparens kort och en vilande betalning aktiveras. Båda parter får ett kvitto på transaktionen via e-post.

6. Båda parter kan sedan diskutera fritt för att komma överens om detaljer.

7. Köparen markerar beställningen som färdig (produkten har levererats, användarna har träffats...) eller ordern är automatiskt markerad som färdigställd. Pengar flyttas sedan från Stripe-saldot till säljarkontot.

8. Stripe överför pengarna från Stripe-saldot till säljarkontot. Det tar ungefär 5-7 arbetsdagar för Stripe att flytta pengarna.

9. Användarna kan sedan betygsätta varandra.

Community-regler

1. Respektera alla medlemmar/användare och skicka inte kränkande, spam eller hotfulla meddelanden eller kommentarer, eller någon annan form av kränkande kommunikation. Bemöt andra medlemmar på samma sätt som du själv vill bli bemött.

2. Annonsera endast föremål som är autentiska/äkta.

3. Försök att alltid besvara meddelanden i god tid.

4. Skicka alltid köpta föremål i god tid. Var noga med att informera köparen när du har skickat iväg föremålet och glöm inte att eventuellt bistå köparen med spårningsinformation om försändelsen är spårbar.

5. När du som köpare har tagit emot den/de köpta varan/varorna ska du markera beställningen som färdig så fort som möjligt. Detta för att pengarna ska släppas från betalningsleverantören till säljaren och för att ni ska kunna betygsätta varandra.

Om du har några frågor eller behöver hjälp, är du välkommen att kontakta oss via detta kontaktformulär eller via chatten. Vi försöker alltid att svara på ärenden så fort som möjligt.